Saunomaan.fi
Sauno Kiuas


   

Sauno -kiuas

Sauno -kiuas

Jotta SAUNO -kiukaasta® saataisiin mahdollisimman makoisat löylyt, on hyvä tietää muutama perusasia kiukaan ominaisuuksista. SAUNO -kiuas® on käyttövalmis ihan perusmuodossaan. Tarvitaan vain sementtilaatta jonka päälle kiuas asetetaan. Alareunat on hyvä tiivistää esim. sementillä sen takia, ettei palotila saa sieltä ylimääräistä ilmaa.

Kiukaan kivet asetetaan mukana olevien putkien päälle siten, että isot  kivet alle ja sen jälkeen pienempiä riittävä määrä, eli kiviä voi olla jonkin kokoinen kukkura. Tärkeää on, että kivien alle jää tyhjää tilaa, eli putkien alle ei kiviä saa laittaa. Putket kestävät paremmin kuin umpirauta, mutta ne joutuu uusimaan jonkun vuoden välein. Kiviä asetellessa on huomioitava etteivät ne peitä molemmilla sivuilla olevia ilmareikiä.

Lämmitykseen parhaita puita ovat joko leppä tai kuusi. Myös haapaa käytetään jonkin verran. Koivua ei käytetä koska se vain nokeaa saunan. Paras tulos saadaan kun puut ovat hyvin kuivia. Lämmitys aloitetaan pienellä puumäärällä sytyttäen mieluummin päältä, käyttäen esim. kuivia päreitä tai lastuja. Kun tuli on kunnolla syttynyt, puita lisätään aina muutama kerrallaan, jotta tuli pysyy koko ajan hyvänä. Täysin täyteen lataaminen vain hidastaa palamista. Lämmitykseen riittää kesäaikana n. kantokorillinen kuivaa puuta.

Palamisilmaa annetaan vetämällä tuhkaluukkua auki riittävästi, sekä säätämällä toisioilman saantia pesän sivuilla olevista aukoista, jotka on varustettu siipimuttereilla lukitusta varten. Kun ilmamäärä on oikein säädetty, niin savunmuodostus on erittäin vähäistä. Puiden lisäyksen aikana on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta ja on vältettävä savukaasujen hengittämistä.

Kun puut ovat palaneet, niin heitetään nokilöylyt ja sauna tuuletetaan jonka jälkeen sauna on löylyvalmis 15-30 min. kuluttua. Lämmitysaikaa pidentämällä saadaan pidennettyä saunomisaikaa, mutta n. 2 tunnin lämmityksellä löylyä riittää n. 3 tunnin saunomiseen. Parhaat löylyt saa aloittamalla veden heittämisen kiukaan nurkasta siten, että saadaan osan kiukaasta ensin hieman jäähtymään jolloin löyly ei ole liian tulista.

Lopuksi, arinan kestävyyden takia tulee huolehtia aina tuhkan poistosta.

Nautinnollisia savusaunalöylyjä!

 

 
saunomaan.fi